Schildklier Onderzoek In Bloed  thumbnail

Schildklier Onderzoek In Bloed

Published Feb 19, 23
3 min read

Werking van de schildklier

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaan in de hals dat verantwoordelijk is voor het produceren van hormonen die de stofwisseling en andere lichaamsfuncties regelen. Als de schildklier niet goed functioneert, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hypothyreoïdie (een trage schildklier) en hyperthyreoïdie (een te snelle schildklier). In dit artikel bespreken we de werking van de schildklier, hoe deze hormonen produceert en hoe problemen met de schildklier kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld.

De anatomie van de schildklier

De schildklier bevindt zich in de hals, voor het strottenhoofd en onder de adamsappel. Het is een klein, vlindervormig orgaan dat bestaat uit twee lobben die aan elkaar zijn verbonden door een dun stukje weefsel. De schildklier wordt omgeven door de schildklierhormoonproducerende cellen en kleine bloedvaten die het orgaan van bloed voorzien.

Hoe werkt de schildklier?

De schildklier produceert twee belangrijke hormonen: thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze hormonen regelen de stofwisseling van het lichaam en spelen een rol bij de groei en ontwikkeling van organen en weefsels. De schildklier produceert deze hormonen door jodium op te nemen uit het bloed en het te gebruiken om thyroglobuline (een eiwit) te maken. Dit eiwit wordt vervolgens afgebroken, waardoor T3 en T4 vrijkomen en in de bloedbaan terechtkomen.

Regulatie van de schildklierhormonen

De schildklierhormonen worden gereguleerd door de hypothalamus en de hypofyse in de hersenen. De hypothalamus produceert thyrotropin-releasing hormone (TRH), dat de hypofyse stimuleert om thyroid-stimulating hormone (TSH) te produceren. TSH stimuleert op zijn beurt de schildklier om T3 en T4 te produceren en af te geven aan de bloedbaan. Wanneer er voldoende schildklierhormonen in het bloed zijn, remmen ze de productie van TRH en TSH om overproductie van hormonen te voorkomen.

Wat is hypothyreoïdie?

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Dit kan leiden tot een trage stofwisseling, gewichtstoename, vermoeidheid, koude intolerantie en haaruitval. Hypothyreoïdie kan worden veroorzaakt door een auto-immuunziekte, een operatie waarbij de schildklier gedeeltelijk of volledig is verwijderd. Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert. De schildklier is een vlindervormige klier in de nek die verantwoordelijk is voor de productie van schildklierhormoon, een belangrijk hormoon dat de stofwisseling reguleert en invloed heeft op veel functies in het lichaam. Bij hypothyreoïdie produceert de schildklier onvoldoende schildklierhormoon, wat kan leiden tot verschillende symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, koude intolerantie, haaruitval, obstipatie en een droge huid. Andere symptomen kunnen zijn: depressie, een vertraagde hartslag, spierzwakte, en geheugenproblemen.

Hypothyreoïdie is auto-immuunziekte

De meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie is auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de schildklier aanvalt en beschadigt. Andere oorzaken zijn onder meer een ontsteking van de schildklier, bestralingstherapie, bepaalde medicijnen en aangeboren afwijkingen. Hypothyreoïdie kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek om het niveau van schildklierhormonen en schildklierstimulerend hormoon (TSH) te meten. De behandeling bestaat uit het dagelijks innemen van schildklierhormoon vervangende therapie om de hormoonspiegels te verhogen en symptomen te verlichten. Het is belangrijk om regelmatig bloedonderzoek te doen om de hormoonspiegels te controleren en de behandeling indien nodig aan te passen.

Latest Posts

Thebe Thuisbegeleiding

Published Nov 27, 23
2 min read

Voorbeeld Sollicitatie Thuishulp

Published Nov 13, 23
7 min read